Opaler – Værd at vide

Enhver kvinde bør eje et opalsmykke

Et citat, der i sin korthed siger alt, hvad der er at elske ved opaler og hvorfor man øjeblikkeligt bliver tryllebundet af deres skønhed:

“Opals contain the wonders of the skies – sparkling rainbows, fireworks and lightning. Like the sky the opal colours shift and flash with movement, the combination of colours and patterns means every opal is unique.”

Sådan passer du på din opal

Du får her et par enkle råd til pleje og vedligeholdelse af dine opalsmykker. Med dem i tankerne, har du dine smukke smykker til varig glæde.

Ligesom perler bør opaler bæres så ofte som muligt, opalen optager vand fra luften og fra huden af sin bærer og skønheden bevares.

Opal og vand er næsten synonymt med hinanden, fordi Opaler indeholder mellem 3-30% vand. Opalen kan absorbere vand. For at minimere dette kan anbefales, at tage opalsmykket af, når der er fare for at det kan blive gennemblødt, fx når du tager brusebad eller vasker dine hænder.

Opal smykker kan endvidere tage fysisk skade af at blive tabt eller ridset på en hård overflade.

Opalers oprindelse

Mere end 90% af verdens kvalitetopaler kommer fra det sydlige Australien. Opaler findes i andre dele af verden som Etiopien, Brasilien, Mexico, Tjekkoslovakiet og Nevada, USA.

De australske opaler er de mest berømte typer af Opal i verden. De sorte opaler, som er de fineste, findes kun i Lightning Ridge området i New South Wales, Australien.

Alle opaler i smykkerne hos os er fra Australien, medmindre andet er nævnt.

Opalers betydning

Opal har altid været forbundet med kærlighed og lidenskab, samt lyst og erotik.

Det er en forførende sten, der intensiverer følelsesmæssige tilstande. Den kan også fungere som en følelsesmæssig stabilisator.

At smykke sig med opaler siges at underbygge loyalitet og trofasthed.

Denne sten er også fødselssten for mennesker, der blev født i oktober.

Værdisætning af opaler

Opaler er værdisat og kategoriseret baseret på dens basisfarve (body colour tone), dens klarhed (brightnes) og dens farvespektrum.

Basisfarven

Skalaen går fra N1, som er kulsort til N9, som er hvid.

Vær opmærksom på, at udtrykket sort opal ikke betyder, at opalen er mørk eller kedelig. Nogle af de lyseste og smukkeste opaler er sorte opaler. Udtrykket blot henviser til basisfarven i stenen.

Klarhed

Her går skalaen fra 1 mat, 2 uklar, 3 klar, 4 meget klar, 5 strålende

Farvespektrum

I modsætning til andre ædelstene, kommer opaler i mange varianter: Hvid, blå, rød, sort og selv farveløse.

Opalens mest unikke karakteristika er, at den udfolder alle de farver af lysspektret, der brydes, når lysets stråler passerer igennem den. Det er derfor, at opalens farveskær og diversitet ændrer sig dramatisk, når den vendes og drejes i lyset.

Solide opaler

Solide sorte opaler er langt den mest sjældne og værdifulde type af opaler. I denne kategori findes nogle af de sjældneste sorter af opaler. Særlige varianter som rød opal og harlekin mønstret opal  betragtes som de sjældneste ædelstene i verden, efter Argyle pink diamanter.

Hvide og krystal opaler er næsten altid brugt til smykkefremstilling i sin solide form.

Opal Doublet

Opal doublet repræsenterer en perfekt mulighed for at eje en opal med forbløffende farve til en brøkdel af prisen for en solid Opal.

Doublet opaler skabes ved, at et tværsnit af den naturlige sorte opal sættes på en baggrund af den klippetype, som opalen er udgravet fra, som forstærkning. Normalt er klippetypen Ironstone.

Dublet opaler er meget anvendt i smykkefremstilling.

Typer af opaler

Der er mange forskellige typer af opaler, herunder sort, krystal eller hvid.

Den største forskel mellem den hvide og den sorte Opal er, at hvide Opaler har et mere afdæmpet farvespil, da stenens basisfarve er hvid. I sorte opaler, hvor stenens basisfarve er meget mørkt, er farvespillet meget kraftigere og farverne meget klare.

Sort Opal

Sort Opal er langt den mest sjældne og værdifulde type af opal.

Vær opmærksom på, at udtrykket sort Opal ikke betyder, at Opalen er mørk eller kedelig. Nogle af de lyseste og smukkeste opaler er sorte opaler. Udtrykket blot henviser til basisfarven i stenen.

Alle sorte Opal kommer udelukkende fra Australien.
Disse opaler kan vise nogle utrolige glimt af farve, der kommer i grøn, orange, rød og blå, på en baggrund, der har en farve af sort, blå og grå.

Krystal og hvide opaler

Krystal opaler er en betegnelse, der anvendes om opaler, som er gennemsigtige eller gennemskinnelige og har et farvespil inden i sig.

Hvide opaler er kendetegnet ved at have en hvid eller lys basisfarve som baggrund for farvespillet.

Disse opaler har et mere afdæmpet farvespil end de sorte opaler, da stenens basisfarve er hvid eller hvidlig.

Der er en hårfin balance mellem at identificere en opal som en hvid Opal eller som en krystal Opal.

De hvide opaler anses for at være den mest almindelige af de værdifulde opaler.

Boulders opal

Boulder opaler, som navnet antyder, er udvundet fra store kampesten af ironstone, som findes under jorden. Tynde vener i farverigt Opal former sig i revner og sprækker i disse kampesten. Fordi disse vener af farve er så tynde, er Opalskærere nødt til at bevare Ironstone på bagsiden af Opal for at danne en smykkesten i egnet størrelse. Det tynde lag af Opal i Boulder opaler kan vise enhver farve af spektret i et smuk farvespil.

Boulder opaler er lette at genkende på den massive brun Ironstone, hvori opalen danner smukke mønstre.

Disse opaler har deres helt egen charme.

 

Opalers betydning

Opal har altid været forbundet med kærlighed og lidenskab, samt lyst og erotik.

Det er en forførende sten, der intensiverer følelsesmæssige tilstande. Den kan også fungere som en følelsesmæssig stabilisator.

At smykke sig med opaler siges at underbygge loyalitet og trofasthed.

Denne sten er også fødselssten for mennesker, der blev født i oktober.

Kurv

loader